Sterrebornehof

HOOGSTAMFRUIT

In 2008 werd deze prachtige kleine boerderij, gelegen als het laatste huis in een doodlopende straat, gekocht. Duurzaamheid was al de instelling van de vorige eigenaar.

Er is een oude boomgaard met oude fruitrassen: peren, appels, kersen en … mispels. We hebben een jonge boomgaard aangeplant in samenwerking met de nationaal boomgaardenstichting. In samenspraak met mijn moeder (Esther Buysmans) werden de rassen gekozen op basis van o.a. goede smaak en gezondheid. Er werden oude variëteiten van pruimen, peren, appels, kersen en kweepeer aangeplant. De appels worden pas geoogst wanneer ze volop beginnen te vallen, hierdoor is de opbrengst aan sap lager maar de smaak veel beter.

Er staan ook verschillende grote okkernotenbomen en kastanjes. In de toekomst willen we hier ook mee aan de slag (notenolie).

enkele aanwezige soorten:

  • appels: dubbele Bellefleur, rode boskoop, calville roude d’automne, court pendu rosat, eysdener klumpke, gravensteiner rood, dubbele keuleman, keuleman, oogstappel, reine des renettes, reinette de baumann, renette de chênée, astrakan rood, sterappel, strepeling, brabantse bellefleur, reinette hernaut
  • peren: conference, doyenné de juillet, doyenné de comice, dubbel flippen, jefkespeer, joséphine de malines, légipont, paterspeer en saint remy.

  • pruimen: aan späth, belle de louvain, belle de thuin, leue de belgique, early rivers prolific, jeggerson, monsieur hâtif, monsieur jaune, reine claude d’ altan, deine claude d’ oullins, reine claude verte, sainte cathérine, violette pruim en mirabellen.

  • kersen: hedelfinger riesenkirsche, schaarbeekse kriek, schneiders spae knorpelkirsche, zwarte krakers en bigarreau.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.